Lidt om Skovbakkegård, Martin og Freja:

Martin og Freja bor på Skovbakkegården som ligger ved Regstrup på Nordvestsjælland, tæt på Holbæk. Martin er nyetableret landmand, han startede på Skovbakkegården 1. januar 2017.

Vi skal vise at økologien også kan være et stort moderne produktionsanlæg, og vi skal være tæt på forbrugerne.

Der er 220 køer på gården og til efteråret når de op på 240 køer. Der anvendes rotationskrydsning mellem racerne RDM, Sortbroget Holstein og den franske malkerace Montebéliard. Denne krydsning giver en stor ko med meget mælk og meget kød, og det giver nogle sunde og holdbare dyr. De store dyr passer perfekt i den nyopførte stald, med meget lys og store sengebåse med sand. Stalden lever op til de nyeste krav til dyrevelfærd.Der er fuldstændig ro i stalden, og Martin fortæller om køerne ” De fungerer rigtig godt herinde, de har det rigtig godt. Det bliver nogle rolige dyr når vi har kontakt med dem” Der drives med 200 ha. jord hvoraf de 118 er ejet, og der samarbejdes med en stor økologisk planteavler som dyrker grovfoder til besætningen.

Hvornår gik I ind i økologien – og hvorfor?

Skovbakkegården har været drevet økologisk i rigtig mange år, og har gennemgået både op og nedgangsture i den økologiske udvikling. ”Jeg har en konventionel baggrund, men jeg kunne se en helt anden økonomi i og nogle andre muligheder i økologien. Jeg tror der er et marked indenfor nærsalg, jamen få det lokale liv med ind i en produktion som den her”.Martin drømmer om et økologisk gårdsalg med frisk mælk og på sigt også andre produkter. ” Her tror jeg at vi får fat i forbrugerne på en anden måde, med den økologiske produktionsform. Så kan vi vise det hele frem, og jeg behøver ikke gemme mig helt herude på marken. Derfor tog vi også valget med at levere til Øllingegaard, det var det der gjorde udslaget, vi vil gerne den vej”

Hvordan ser fremtiden ud for økologien ifølge jer?

Den har stået på oprydning siden Martin og Freja overtog gården i januar, det har været hårdt, men det er allerede lykkedes godt.Med hensyn til at udvide produktionen har Martin ingen store planer om at udvide antallet af køer. Med hensyn til jorden er det kun hvis der bliver jord til salg som ligger så tæt på gården at køerne kan græsse der, at Martin er ude efter at udvide sit jordtilliggende. Fremtiden ligger i at bruge mere tid på at få fortalt historien til forbrugeren. Vi skal arbejde for at vores dyr er så sunde som overhovedet muligt, og vi skal arbejde for at vi bliver selvforsynende med danskproduceret protein, og vi skal have etableret et samarbejde med en biavler.

”Jeg vil gerne tættere på forbrugerne, det er den vej jeg gerne vil gå. Jeg vil gerne levere noget direkte til forbrugerne, tæt på. Jeg tror på at mindre mejerier kan nogle ting som et stort mejeri ikke kan. Jeg tror på at vi kan lave nogle ting som et stort mejeri ikke kan. Jeg tror vi kan lave nogle ting der er lidt mere sjove, det er noget af det danskerne efterspørger.”

Hvad siger du når du møder skepsis overfor økologien?

Når Martin har mødt skepsis er det mest som almindelige sjove kommentarer fra hans landbrugs skolekammerater, som nogle gange har haft lidt travlt.

Hvilket økologisk produkt er din favorit

Det er smørret og fløden fra Øllingegaard, Martin fremhæver at ”smørret skal ikke være kridhvid når man åbner den, vores smør har fedt farven. Og der er ingen tvivl om, at når man pisker sådan en omgang flødeskum, så er der bare tydelig forskel. Det tyder også på det er natur, det har ikke været forarbejdet så meget, at det ligner noget der bare skal passe ind i noget sort og hvidt”

SKOVBAKKEGÅRD

Nørupvej 13, 4420 Regstrup