Lidt om BRUNSKÆRGAARD OG METTE:

Brunskærgaard ligger ved Kirke Saaby mellem Holbæk og Roskilde. Her driver Mette Andersen gården som har været i familiens eje siden 1968, og som blev omlagt til økologi i 1989. Familien har været leverandør til Øllingegaard Mejeri helt fra mejeriets start i 1996. 1. januar 2017 blev Mette leverandør til De økologiske mejerier, hvor Øllingegaard indgik i et samarbejde med det sønderjyske mejeri Naturmælk.

Mette driver gården i samarbejde med sin bror, men det er Mette der står 100% for køerne. Hun malker hver eneste dag, kun i de perioder hvor hun har haft en elev har der været plads til at par enkelte fridage. Der er 38 køer hovedsagelig af racen Dansk Rødbroget kvæg. Racen er i sin tid valgt ud fra at køerne kunne give både mælk og kød. Dernæst fordi køernes temperament er godt, og de er store smukke køer. Køerne kan levere en høj ydelse på det foder som kan produceres på gården, og passer derfor godt ind i gårdens selvforsyningsstrategi.

Det kan være en udfordring at finde egnet avlsmateriale da der er få køer tilbage af Dansk Rødbroget Kvæg i Danmark. Derfor har det i perioder været nødvendigt at krydse med andre racer, men Mette værner om de gamle rødbrogede for de er de bedste. Tyrekalvene fedes op på gården og mange af dem afsættes til lokale forbrugere.

Den gode mælkekvalitet, og dyrenes sundhed er ”et must” for Mette. Køerne opnår både en pæn ydelse og en høj levealder.

Rundt om gården er der græsmarker til køerne og de har adgang til markerne hele året rundt. Gården er selvforsynende med foder som dyrkes på de 100 ha. Det eneste der købes udefra er mineraler til køerne.  

Mette arbejdede oprindelig på kontor, men der skulle ske noget andet. I stedet valgte hun at overtage køerne efter sine forældre, og et liv i det fri med udendørs arbejde. Økonomirådgiverne fortalte at det ikke kunne lade sig gøre at drive et landbrug med så få dyr. Det kom ikke til at holde stik, Mette og hendes familie er stadig på gården og er tilfredse med deres økologiske hverdag. I en mindre bedrift er der plads til at tage hensyn til hver enkelt dyr og det er nemmere at blive selvforsynende. Køerne er meget sjældent syge, og der lægges stor vægt på at dyrene er så tæt på deres naturlige adfærd som overhovedet muligt. Når dyrene har daglig adgang til sollys og motion virker det forebyggende og dyrene restituerer selv.

Det lokale er for Mette en vigtig del af økologien. Frisk mælk skal hentes hver dag, og foderet skal dyrkes på gården. Hun tager stort hensyn til de enkelte dyr i besætningen og er dermed med til at skabe optimal naturlig trivsel for køerne.

Udviklingen af økologien kan sammenlignes med det at bygge et hus. Mette sammenligner det med at være til rejsegilde i det nye hus. Vi står i huset, der mangler stadig mange ting inden huset er færdigt. Tingene virker ikke optimalt, men det kommer. Det samme gælder økologien, vi er lige nu først ved rejsegildet, efterhånden bygger vi videre på udviklingen. Vi skal arbejde på at det røde Ø bliver mere lokalt, ”det skal være en selvfølge at være mere selvforsynende”.

Brunskærgaard er omgivet af konventionelle landmænd, men de lever side om side i gensidig respekt. Mette er glad for at hun kan drive sit landbrug på sin måde, og tror på at der plads til alle landmænd.

Der bestilles hver uge tykmælk, koldskål og fløde fra Øllingegaard. Mette elsker at lave mad, når der er tid til det. Så skal det være mad med fløde, børnene elsker sovs med fløde!

BRUNSKÆRGAARD

Brunskærvej 1, 4060 Kirke Saaby