Instagram Facebook

Lidt om Tranegården og Morten schultz

I det smukke Nordsjælland nord for Helsinge, på vej op mod de populære sommerhusområder ved Tisvildeleje og Gilleleje ligger Tranegården. Morten er født i området, og har altid kendt til Tranegården som i hans barndom havde en form for ikon status i området. Alle kendte gården – også københavnerne. Så da gården blev til salg for 2 år tiden slog Morten til, og købte den. Stuehuset blev indrettet med lejeboliger, og i gårdens bygninger blev der stald til 100 jersey malkekøer. I foråret 2021 kunne de første økologiske køer flytte ind, og 1. april blev den første mælk afhentet af tankbilen fra Øllingegaard. Så blev der indrettet gårdbutik, cafe, og salg af is fra gårdens køer. På markerne drives der 700 ha. med foder til køerne og salgsafgrøder.

Morten har virkelig store ambitioner for stedet. Den overordnede tanke er at Tranegården skal binde land og by sammen. Stedet skal præsentere et landbrug, hvor der er kælet for detaljen, og hvor der er stort engagement og iver efter at vise forbrugerne hvordan mælken bliver produceret. Ambitionerne er høje, for det er vigtigt for Morten at forklare ”at det hele hænger sammen fra jord til bord”. Fra såning af græs, til koen æder græsset, og til mælken bliver tappet på Øllingegaard. På stedet skal der bygges bro mellem land og by, hvor Morten brænder for at fortælle den autentiske historie.

I landbruget er Morten i gang med at skabe en bæredygtig bedrift, hvor både køer, planteavl og den daglige bemanding er i harmoni. Køerne henter selv det friske græs om sommeren, og om vinteren får de serveret græs – og kløverensilage sammen med en blanding af byg, ært, havre, hvede og vikke. Alt foderet er dyrket på gårdens marker, så der er selvforsyning med foder.

Køernes stald er indrette med et stort område med halm, hvor køerne kan hvile sig, og de har året rundt adgang til udendørs løbegård, og græs om sommeren. Miljøvenlige tiltag bliver tænkt ind; en elektrisk fodermixer er allerede installeret og flere tiltag i den retning er på vej. Kalvene springer frække omkring, og en ammetante forsøger at holde styr på dem – de får lov til at patte når de bliver sultne.

Morten Schultz

Rørmosevej 82, 3200 Helsinge